Tuesday, June 24, 2008

Singpore - ett asiatiskt NY

Ja igår anlände vi till Singapore - en stad som verkligen inte såg ut som vi föreställt oss. Här är det toppmodernt och ett mer västerländskt än asiatiskt stuk, med spegelblanka skyskrapor överallt. Även vårt hotell är ett riktigt förstaklasshotell, där Ola och jag nästan känner oss smått bortkomna i våra backpackerutstyrslar. Visade sig att frukost inte ingick i rumspriset (som är ca 1000 SEK per natt - dyrt för att vara asien) och när vi ville köpa till skulle det kosta motsvarande 110 SEK per person och dag - för dyrt tyckte vi. Vi har därför istället smackat i oss en underbar frukost ute på gatan inhandlat från dels ett Bakery och dels från en butik med frukt och färsk juice. Pris? 40SEK för två personer, och då har vi verkligen frossat.

Vi åkte igår med buss från KL till Singapore. Resan tog 5 h. Bussen var en s k First Class Express Bus med 16 säten totalt, fast säten är nästan ett konstigt ord attt använda - det var fällbara skinnfåtöljer med uppfällbart benstöd och inbyggd massage i stolen, allt styrt via elektriska knappar. Naturligtvis ingick AC, och för den som frös delades filtar ut. Framför varje säte fanns en individuell TV-skärm där man kunde välja mellan ett tiotal engelska filmer, massor av musik och dataspel. Två bussvärdar tog hand om oss hela resan och serverade varm mat samt varma och kalla drycker. Om alla resor gick till på det här sättet så skulle det inte vara det minsta jobbigt att resa!

Igår eftermiddag var vi i Chinatown och sprang runt. Helt annat stuk än i både KL och Bangkok - mera prydligt och lite mer kolonialstuk på det kinesiska. Jättemysigt hursomhelst. Före det hade vi dock tagit oss till Maxwell Food Court som är en slags gigantisk matmarknad med massor av små "kiosker" där folk bjuder ut olika rätter ur sina grytor och pannor. Man köper från vilka ställen man vill och sitter bland bord i mitten mitt under ett stort plåttak med lysrör och fläktar. Vi smarrade i oss gyoza och dumplings med goda fyllningar som vi dippade i stark chilisås och soja med riven ingefära. Vi hittade också ett ställe med friterade sötpotatisbollar som var helt ljuvliga. Ola var lite äventyrlig och köpte sig ett tusenårigt ägg (helt mörklila/svart i färgen). Enligt Ola smakade det bra och en aning som "äggkrabba", vad nu det betyder. Till maten åt vi hemgjorda fruktdrycker med litchie och longan i. Ljuvligt friskt och gott. De är experter på fruktdrycker i de här länderna eftersom det är så många som är muslimer och följaktligen inte dricker alkohol - kanske skapar det en annan motivation att hitta på andra läckra drycker.

Idag ska vi ta oss till Orchard Road som är ett exklusivt shoppingområde och eventuellt också till Little India. Vi får se vad vi orkar med - det är rejält varmt och fuktigt idag. Förmodligen blir det i alla fall en Singapore Sling på Raffles hotell (om vi nu blir insläppta...) lite senare.

Skönt att höra ifrån er därhemma! Kram!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej igen äventyrarna! Ja även idag låter det som ni har det bra. Som vi förstår äter ni väldigt gott men har dom inga goda viner alls? Alla är väl inte muslimer? Nåväl här hemma går allt i sin gilla gång och det vedervärdiga sommarklimatet håller i sig. Till råga på eländet kan vi inte se på TV just nu. Jag har lyckats ställa om menyspråket i digitalboxen till finska vilket gör att allt har låst sig som en följd av språksvårigheter. Mamma ska idag försöka hitta en finskspråkig helpdesk-operatör hos Boxer som kan hjälpa oss. Nu är det dax för mig att avresa mot Kga men med en anhalt på banken i Kristinehamn för att betala bilen. Stora kramar från Lisa och Kjell.

1:44 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ni beskriver en bild av Aasien som det talas mycket om bland visa föreläsare här. De berättar att flera asiatiska länder ligger långt före oss i många avseenden (tänker på busstandarden tex) men att vi inte förstår det för att vi har kvar vår bild från skoltiden om de "outvecklade" folken. Alltså, att vi har fle glasögon på oss.

Härligt att höra att ni har det bara bra. Det låter både intressant och gott.

Avundas inte Lisbet och Kjell och deras finskspråkiga TV.

Själv har jag kommit hem från Sjukhuset med oförättat ärende. Alltså - operationen inställd pga av aktiv infektion i blåsan. Dom har tagit sköljprov... Har ingea svar att komma med. Bara lite snopenhet. Op blir förmodligen av i mitten av juli och det verkar som att både Karlstads- och Norge-resan därmed fryser inne. Men, man vet ju aldrig, har jag märkt.

I alla fall - kram så mycket från Bente

6:23 AM  

Post a Comment

<< Home