Saturday, July 01, 2006

Supermarknad

Hej och hopp.

Idag har det varit sisådär väder, dvs det har varit mulet och en del småskurar, framförallt på förmiddagen. Varmt var det dock som vanligt. En extraordinär händelse inträffade och det var att jag (Ola) fick höra att Cissi inte var så förtjust i att bada, medans jag verkade gilla att bada ordentligt. Upprinnelsen till detta var att Cissi pratat med en mamma med barn som jag träffade i vattnet och att jag legat och badat i ... ja jag vet inte en timme kanske? Jag tror det är första gången som jag fått höra ens i närheten av något liknande. Cissi tyckte till och med att jag var asocial som bara badade.
Nåja det regnade en hel del under tiden som jag badade och så även en stund när jag kommit upp.

Detta resulterade i sin tur att vi gick en liten (visade sig bli ganska lång) tur för att se den lokala marknaden som vi träffat på när vi åt hamburgare (och lärde oss thailändsk kultur). Vi hade sett typ 20 stånd där de sålde thailändsk mat och likande som vi var rätt nyfikna på. När vi kom fram till detta (efter att ha tittat i alla väskaffärer på vägen) så visade det sig att alla utom en hade stängt nu mitt på dagen. Lite besvikna funderade vi på om vi skulle ta och titta på om det fanns några fler väskaffärer längre fram på gatan.

Det visade sig nu att den marknaden som vi sett inte var den stora marknaden utan när vi tagit in på en tvärgata, så var den riktiga marknaden och den var... riktigt häftig! Massor med grönsaker, fiskar, kött, kryddor, plastburkar och dyl, frukter med mera. Efter att ha fotograferat en del av detta letade vi oss tillbaka för att få i oss lite mat som vi hade hittat i början. Lite spartanskt ställe, två tre bord under någon form av tak. Det kändes lite som att sitta i någons kök. Efter lite pekfingervalsen, leenden och missförstånd så satt vi med ris och lite okända ingredienser på var sin tallrik. Jag med ris, "ouk" (pork?) och något som förmodligen var matbananer. Cissi med kyckling (knäskålar...), bambuskott och curry. Cissis hade de förvarnat om att den var "spicy". Vid det här laget borde vi ha lärt oss att när de säger starkt så är det verkligen det. Det var bra att tanten "som inte kunde ett ord engelska" hade ställt fram lite skivad gurka och något som var någon form av ärtor att släcka branden i (och utanpå) munnen med. Så efter en stund så hade Cissi ätit som en teskedsgumma och jag fått sätta i mig tillräckligt för att vara mätt (åt mest ris). Det var gott men väldigt starkt.

Vi lyckades sedan betala genom det som förmodligen var dottern, som satt och studerande engelska. Vi frågade vad hon studerade till och lyfte till slut upp boken som det stod engelska på. Hon hade dock nog rätt mycket kvar på den kursen... Men siffrorna kunde hon rätt bra i alla fall.

Sedan gick vi vidare på den större gatan och nu förstod vi snart att det som vi tyckte var den stora marknaden faktiskt bara var en tvärgata till den riktiga marknaden. Det var rätt stort och tja man kunde typ hitta det mesta i thailändsk matväg. Till de mest speciella kan väl räknas upp friterade insekter (bla. kackerlackor... huga!) och grillade kyckligfötter. Jag fick även en ny uppfattning om vad bambuskott är. Jag har alltid trott att skotten är ungefär som sparris i storleken men, ja det var de inte. De var snarare som ett underben i tjockleken. Vissa saker gick det inte att gissa sig till utan att prova. Våra försök att fråga vad maten var för något var rätt fruktlösa. På ett ställe fick vi reda på lite men det var typ ett namn på thailändska och inte mer. Siffror kunde en del dock, det gäller att vara affärsman... :-) Vi funderade ett tag på att hitta någon som kunde engelska som kunde guida oss men vi gav rätt snart upp då vi inte hittade någon som vi ens kundeförklara vårt ärende för...

Efter att ha strosat runt ett tag (förmodligen ytterligare någon timme) så var vi rätt trötta och fick syn på något rätt speciellt. Det var en kvinna som hade ett stånd med tre stora hinkar. I två av hinkarna så var det en vit vätska med något som såg ut som genomskinliga maskar eller kanske som nudlar. Färgen på maskarna var i den ena neongrön och i den andra chockrosa. 10 baht (motsv 2 kr) skulle hon ha för ett glas så vi kunde inte låta bli att prova. Det var riktigt gott! Smaken var söt (blandning mellan kokosmjölk eller kondenserad mjölk och sirap kanske?) och "maskarna" var som gelé och bestod förmodligen av rismjöl. Man sög i sig drycken med sugrör så maskarna kom med de också. De smakade dock i princip ingenting, bara halt...

Vi tittade runt lite till och köpte lite nya frukter och satte oss sedan ned efter att Cissi köpt grillad fläskvål och spett med kött. Eftersom vi köpt kött så kom traktens hund(ar) på besök. Först en stor och sedan en liten valp. Det visade sig snart vara (troligtvis) pappa och barn för de var väldigt vänskapliga med varandra. När vi satt där så blev vi nyfikna på ett stånd med ett stort antal burkar med pulver av olika färger. Cissi gick dit för att utforska. Det visade sig vara något liknande "maskdrinken" men här var det inte färdigblandat utan det blandades på plats. Först valdes smakpulver, sedan blandades detta med något vitt pulver och något som möjligen kunde vara sirap. Detta späddes ut med en vätska från en maskin (som liknande en sodastreamer). De tog sedan en mugg och lade valfri "slemsort" (fyrkantiga olikfärgade eller runda bärliknande) i botten, fyllde på med is och hällde på pulverblandningen. Slutligen toppades detta med lite kondenserad mjölk. Även detta kostade 10 baht och det slutade med att vi smällde i oss fyra stycken (två var) i olika färger eftersom de var så goda.

Nu var vi rätt trötta (och mätta) så det var dags att dra sig mot hotellet. Vi gjorde dock en liten avvikare till ett apotek för att köpa bra mediciner att ta hem till Sverige - det är lixom lite mer drag i de thailändska medicinerna. Från apoteket tog vi faktiskt en taxi (första gången) för 100 baht och lyckades äntligen hitta en handväska åt Cissi.

När vi kom hem roade vi oss med att provpacka väskorna för att se om det gick bra. Utrymmet är det inte något problem med efter att ha investerat i en stor väska i Bangkok men vikten vet vi inte något om eftersom det inte fanns någon våg på hotellet. Det går förhoppningsvis bra.

Ja det var väl dagens äventyr... Kram!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home