Monday, June 26, 2006

Systraskap

Till att börja med är det väl bäst att jag stillar mammas nyfikenhet. Vi har beställt, och numera också hämtat ut, en varsin kostym/dräkt i tre delar samt en hel skredus med skjortor och blusar var. Allting ser superfint ut tycker vi och vi är väldigt nöjda med servicen och priset. Ni får se mer när vi kommer hem!

Idag har det varit mulet hela dagen, vilket egentligen inte är ett stort problem eftersom man ändå ligger i bikini och tycker det är görvarmt. Dessutom kunde vi göra en passande upptäcktsfärd längs strandremsan när värmen inte låg på lika mycket. Vi konstaterade då att vi har ett fantastiskt fint hotell jämfört med de flesta andra på stranden - kul!

Eftersom vädret var halvdant passade jag på att gå iväg till skönhetsinrättningen som ligger 20 meter från oss på stranden, och göra manikyr. Detta ställe ägs av två systrar som är 29 och 27 år gamla. De hade "bad business" idag på grund av vädret och var väldigt pratsugna. Jag kunde inte låta bli att tänka på dig och mig syrran, när de berättade om sina liv och hur annorlunda det ser ut för dem...Bägge två var gifta sedan de var 14 och 15 år och de beskrev att det är vanligt i Thailand. I Thailand bär man inte ring som tecken på att man är gift, utan har istället ett bomullssnöre knutet runt handleden. De var uppvuxna i Udon på den thailändska landsbygden och såldes till sina män genom hemgift. Äktenskapen var uppgjorda mellan maken och brudens föräldrar. Den ena systern beskrev att hon var lyckligt gift medan lillasysterna hade haft otur med sin man. Bägge systrarna hade gått i skola tills de var 19 och lärt sig om skönhet för att kunna allt som behövs för att bedriva en salong (manikyr, pedikyr, hårklippning, olika sorters massage, inpackningar, färgning, ögonbryn etc). Den äldsta systern hade varit i yrket tio år nu och trivdes bra. Tja tänkte jag - olika falla ödets lotter, men det är intressant att få en inblick i en annan kultur på det här viset. Thailand är väldigt modernt i övrigt, så jag var minst sagt förvånad över hela äktenskapsgrejen...

Idag har vi förresten provat en ny thailändsk specialitet på stranden, nämligen papayasallad med grillad kyckling. Salladen var mycket speciell och tillreddes i mortel framför våra ögon. Den innehöll vitlök, socker, fisksås, lime, palmsocker,vitkål, gröna bönor, körsbärsomater, torkade räkor och jordnötter. Någon papaya var det inte i - den bara hette så ändå förklarade damen glatt. Salladen och kycklingen var dock supergoda och kostade 15 kronor per portion. Problemet var att alla traktens hemlösa hundar också älskade doften av kyckling med konsekvensen att vi hade sex klättrande hundar över oss när vi skulle försöka äta. Tji fick dom dock - inga kycklingskrov till dom inte!

Skönt att höra att midsommar utföll till godo och det känns tryggt att veta att huset i Karlstad står kvar och mår bra! Kram!

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej sötnosar!
Det blir ju liksom bara bättre och bättre ju mer man läser, man får ju inte direkt känslan av att ni har hemlängtan...

Det efterfrågades lite mer rapporter om vad som händer här hemma kunde jag mig lyckas läsa mellen raderna.

Midsommar var bra. Vi dansade runt stången i Karlslund. Det regnade på vägen dit som bara den, sen var det uppehåll under dansen, och så regnade det på vägen hem... Väl hemma så tog vi det lugnt en liten stund innan vi satte igång med maten. Killarna tog hand om grillen (surprise!!!), medan jag och Camilla ställde oss i köket. Ebba var så hungrig så hon klarade inte av att vänta, utan fick lite mat före oss andra. Hon var så duktig och åt den själv med gaffel och sked, rätt så duktigt för en ettåring! Sedan blev vår oxfilé klar och tillsammans med grönsaksspett och baconinlindade bananer o färskpotatis åt vi och smackade. Vi hade sallad och tzatziki och beasås till. Och bröd också. Vi blev så sjukt mätta. Efter det fick vi faktiskt vila lite i soffan. Kvällen avslutades med jordgubbar o grädde, och sen åkte vi hem. Trevlig kväll.

Dagen efter så väckte Casper oss vid åtta-tiden. Tobbe gick upp på en gång och jag masade mig upp vid nio. Vädret var helt ok så vi bestämde oss för att det var en passande dag att vara kulturellla. I Kumla finns något som heter Kvarntorpshögen, och denna sommar så visasa där 15 konstverk. Endera så kan man ta bilen upp, eller så kan man ta de 427 branta trappstegen upp... Vi gjorde det sistnämnda, och jo, det kändes lite i benen, men det var härligt, utsikten var magnifik! Väl uppe gick vi runt och tittade på alla, och det var verkligen imponerande, och hela tiden hade vi den härliga utsikten runt omkring oss! Ett av konstverken såg mest ut som en enorm koja som ett barn hade snickrat, men det var mer kompliserat än så. Den var byggd av, vad det såg ut som, ruttet virke, men var gjort så att man invändigt på olika sätt skulle kunna klättra sig upp till toppen. Detta var vi ju naturligtvis tvugna att göra, men det var ganska krångligt, svårt och trångt så den sista 1,5 metern fick vara. Vi såg fantastiskt bra ändå. Däruppe hade dom också ett fik som vi bestämde att vi skulle ta en liten glass på och njuta innan vi begav oss ner, men nehej då, så blev det inte, för vi hade inga kontanter, och kort tog dom ju inte... Lite snopet (och klantigt av oss) får man ju lov att säga, så det blev att ta de 427 trappstegen ner igen utan glass i magen. Väl nere så bestämde vi oss för en sådan där oplanerad biltur som vi tycker om att göra. Så vi åkte lite på måfå och hittade massor av söta ställen med fina hus - kul tycker vi! I slutänden hamnade vi dock i Fjugesta, ingen meteropol precis men dom hade en OK/Q8 som hade glass... Kanske inte riktigt så mysigt som på kvarntorpshögen, men vad gör man inte för att få en glass ;-) Efter det så styrde vi kosan hem och vilade lite, enligt oss, välförtjänt middag. Vi sa det att det är väldigt vuxet att titta på konst på midsommardagen, och dessutom ganska tidigt på dagen, men det var faktiskt trevligt att vara vuxen...

Tobbes fiske-tarm har kurrat högt och ljudligt här ett tag varför jag föreslog att han völ kunde åka och fiska med Sven på söndagen. Vädret var inte så lovande så jag tänkte att jag kunde passa på att ta en slapp och slö dag med lite läsning på schemat. Sagt och gjort, Tobbe drog iväg ganska tidigt på morgonen, och kom hem eftre en timmes regningt MC-åkande vid 21.45. Med sig i sina packväskor hade han 1,5 kilo fisk, öring och röding blev det, mums så gott! En liten hade han sparat till Casper, så den tillredde vi på kvällen. Men är man förnäm och kräsen katt så är man. Det dög inte. Så nu är det slutfjäskat för honom på den fronten iaf!

Imorgon så skall Kristina komma hit en sväng, så vi skall ta en sväng på stan är det tänkt. Onsdag morgon kommer Ebba hit och ska sova till torsdag, och sen vara med mig hela torsdag dag. Camilla skall förbereda för sin 30-årsdag på lördag (då vi ska dit).

Det var nog det jag hade att rapportera för den här gången, men mer kommer väl. Skall ta och titta på era bilder nu, har liksom sparat det bästa till sist! Fortsätt och ha det underbart, och vi är så nyfikna på allt ni har shoppat och fått uppsytt. Stora varma kramar från Syster-yster med bihang!

1:07 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej igen resenärerna.
Msv:s värsta nyfikenhet är nu stillad m.a.p. kläduppsyningen och någon akut ny nyfikenhet har inte uppstått. Idag vaknar vi till störtregn som dessutom är ihållande och en inverterad värmebölja + 10 grader, Brrr! Jag ska äta lunch med Mats och Leif i Kristinehamn idag men vi sitter nog i inneserveringen. Senare idag planerar vi att besöka Anneberg för att kolla läget på alla fronter. Lantlollorna har bestämt sig för att i dag lägger man tassen över ögonen och sover hela dagen, det är nämligen inte kattväder enligt deras åsikt. Då det närmar sig en av årets stora högtidsdagar ska msv och jag titta på möjliga presenter som kan passa till en så stor dag. Som det känns nu har vi pekat på det som har hänt och händer denna regniga natt och dag. Ha det fortsatt bra på alla sätt.
PoK, msv och psf

1:12 AM  

Post a Comment

<< Home