Wednesday, June 28, 2006

En lektion i thailändsk kultur

Idag beslutade Ola och jag oss för att bege oss till en restaurang med berömda hamburgare för att få lite ombyte av meny. Restaurangen drevs av en belgiska och hennes franska man - vi hade läst om stället i en tidning. Vi snurrade runt på en massa bakgator i vad som förmodligen var det "riktiga" Chaweng i nästan en timme och letade - kartan vi hade att gå efter var nämligen lite si och så - dessutom begrep de vi frågade inte ett dugg.

Till sist kom vi fram till ett litet oansenligt ställe och hamburgaren var verkligen värd sitt goda rykte. Det allra bästa var dock samtalet med ägarinnan som ägnade all sin tid åt att prata med oss. Hon lärde oss ett och annat om Thailand och thailändsk kultur som var helt nytt för oss.

  • Allt dricksvatten och is som serveras kommer från flaska - även det thailändarna själva dricker. Alltså - no worry. Thailändare är extremt renliga när det gäller mat enligt henne. Kranvattnet är nuförtiden dock så pass bra att det går att dricka men ingen gör det.
  • Thailändskan har inga tempus (tidsformer) på verben, vilket gör att de förstår svenskar bättre än engelsmän. Säg gärna "I go yesterday".
  • Thailändare är rädda för stora hundar men gillar små. De är ofta eleka och sparkar stora hundar. Hundarna skäller därför alltid efter thailändare men ej efter européer.
  • En jeepsafari är vad varje turist bör göra, så detta får vi väl ta under övervägande.
  • De thailändare som kommer från landet för att arbeta inom turismen är ofta enormt serviceinriktade och duktiga - de infödda är slarviga och lata.
  • Det är turistsäsong på Koh Samui nu, men lågsäsong på Phuket med ihållande regnväder. Enligt henne var vädret (som vi tycker är kanon) mycket dåligt här just nu för säsongen. Phuket har regnperiod mellan mars och oktober oh rekommenderas inte att åka till på sommaren. Koh Samui har regnperiod i november.

Mer följer en annan dag - nu stänger det här caféet. Kram!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home