Monday, July 12, 2010

Snart rör vi på oss igen...

Håller på och plockar ihop lite saker inför vår avresa från Hoi An till Nha Trang imorgon. Vi har en lång tågresa framför oss på ungefär 9-12 timmar under dagen. Det här med tidpunkter är ju inte lika viktigt här i Vietnam, utan allt verkar vara lite mer på ungefär - sådana där saker som jag har lite svårt för när jag reser, hur världsvan jag än vill vara... Att sitta ett par timmar extra och vänta i en stekhet vänthall känns lagom motiverande, när ingen dessutom heller talar om varför.

Skrädderskan har precis varit här och levererat våra sista plagg, efter att ha gjort ett par finjusteringar. Allt är verkligen kanon nu! Vi blev dessutom vid några skräddade par med skor från en skomakerska som sydde dem på måttbeställning. Precis som med skräddaren var det bara att peka ut på en bild (från mängder med kataloger) hur man ville de skulle se ut. Därefter fick man välja skinn, sula, klack etc. Tror även skorna blev bra, känns det som!

På grund av all business med skräddare och skomakare, blev det lite snoigt med middagen, så vi beslutade oss för att äntligen prova en sorts streetfood vi gått och spanat på som heter Banh Mi. Det är krispiga nygräddade baguetter som de står vid små vagnar och fyller med innehåll. I den här ingår det olika typer av griskött, typ grillat strimlat fläskkött, någon form av paté med grönpeppar inuti, något annat mer skinkliknande kött med fet svål, gurka, tomater, lök, färska kryddor, fisksås, chiliröra, vietnamesiska pickles och kanske lite annat. Kanske låter det lite avskräckande, men vi bestämde oss för att inte titta så noga utan bara äta - kön till det lilla ständet är nämligen ständigt lång och det blir aldrig tomt med människor som beställer mackor i stora lass - förmodligen ofta för at ta hem till familjen eller kanske till arbetskamraterna. Mackorna visade sig vara gudomligt goda och den bästa typ av streetfood man kan önska sig. De visade sig också bli den billigaste middagen vi käkat hitintills - motsvarande 15 kronor för oss båda tillsammans. Ola ligger i sängen och är proppmätt efter sin macka... Till detta fick vi en annan liten dam i ett stånd att tillverka frukdrinkar åt oss, medan vi väntade på hennes små plastpallar. Det blev både mangodryck och avocadodryck. Mycket goda var de dessutom, med okänt innehåll, men jag kan gissa mig till inslag av kondenserad mjölk. Mums!

Dagen har för övrigt varit enormt het. Någon påstod att det var 42 grader i skuggan, vilket inte förvånar oss. Det har konstant legat omkring 40 i några dagar nu. kvällarna har vi upplevt som riktigt svala, med 35-36 grader... Luftfuktigheten här i Hoi An har dock varit betydligt lägre än tidigare, men nu ryktas det vara rejält fuktigt i Nha Trang så vi får väl se. Man ska väl inte klaga äver vädret men det har varit rejält mycket varmare och soligare än vad vi väntade oss. Sedan vi kom till Vietnam har det endast (bortsett från kvällen när vi anlände) kommit en regnskur och lite dugg under en kvart en annan dag - annars blåslampa för jämnan och inte ett moln på himlen. Idag behagade det inte ens fläkta på stranden, så vi höll oss inne under parasollerna. Tanterna som går runt och säljer saker på stranden ville helst också sitta under parasollerna och vila sig och prata med mig. De har ett jobb som verkar minst sagt för djävligt med att vanka runt i hettan hela dagarna med tunga bärlass och nästan ingen köper något av dem...De har hur mycket kläder som helst på sig för att skydda sig mot solen och både strumpor och skor för att isolera mot den brännheta sanden. Dessutom är ungefär hälften av tanterna typ 100 år, jättesmala, skrynkliga som russin och helt tandlösa (alternativt någon tant som bara har ett helt brunblodigt garnityr att visa upp - tänderna hos det här folket är många gånger inte att leka med...). De kan i princip ingen engelska utan ropar bara "hello" med pipig röst när de kommer haltandes med sina små sidendressar och rishattar... Annat är det med de kvinnorna som är mer jämnåriga med mig - en av dem pratar ganska dålig engelska men har själv uppfunnit ett par slogans hon kör flitigt med. "Don´t be lazy, be crazy" eller "Don´t be angry, be hungry". Vet inte om jag riktigt förstått vilken hennes försäljningstaktik är med dessa slogans, men men...

Nästa gång vi hörs av är vi nog i Nha Trang! Kram!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej på er igen
Bloggarna kommer så tätt att vi inte hunnit svara i takt med att vi fått dem (släng av värmeslag). Det innebär att detta svar från oss också innefattar ”Chamskorest”.
Vi har inte 42 grader i Svedala men vi slår värmerekord i stort varje dag de senaste dagarna och dygnen är tropiska dvs över 20 grader under hela dygnet. Den högsta temperaturen så långt var i går med 34 grader men alla dagar har temperaturer över 30 grader. Vi orkar inte göra så mycket mer än att sitta i skuggan. I morgon väntas återigen störtregn + klass 1 åska med temperaturer över 30 grader men det tror vi inte på, söndagens motsvarande blev ingenting!
Vi kan också meddela att Spanien blev världsmästare i fotboll genom att besegra Holland med 1-0.
Småflickorna tycker inte om dessa varma dagar och det syns hur de lider, tänk er att ha en sådan päls.
Nu ska vi sätta på AC:n och bara njuta.
Puss och kram Lisa och Kjell

9:22 AM  
Blogger Bente Kaj said...

ALLT är intressant läsning, inte minst om det mindre glamorösa, som sprängda koraller, gamla gummor som säljer i hetta etc.

Här hemma kan jag rapportera om goda svar på undersökningarna som nyligen gjorts och ett PU från min sida. Tuva har påböörjat arbete med tapetsering i köket och jag har gett mig på spaljé och fönster. Inte stort för mänskligheten men absolut stort för mig.
Kram Bente

4:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej godingar,

En kort liten kommentar från ett bus-vädrigt Örebro. Ett riktigt oväder har dragit över här idag vilket faktiskt har varit skönt eftersom det har varit så himla kvavt. Nu har det alltså lättat något vilket är toppen!

Vi ät åter tillbaka till vardagen efter en mycket skön helg. Och vad vardagen innebär vet ni väl så det bemödar jag mig inte med att tala om här...

Hoppas resan går bra!

Varma kramar Milla och Tobbe

10:32 AM  

Post a Comment

<< Home