Saturday, July 10, 2010

En skräddare utöver det vanliga

Vi har verkligen funnit en riktig pärla! Vår lilla skräddare Be är underbar - en fantastisk personlighet, hög grad av professionalism och ett enastående yrkeskunnande. Vi är så impade av henne både Ola och jag. Ola är dock lite bekymrad för att hon nog är för snäll och går och funderar över metoder hur han kan hjälpa henne att göra bättre "business" :-)

Idag kom hon till vårt hotell fram på kvällskvisten med alla kläder vi sytt upp för en första provning. Hon tyckte att det var bättre att vi var på vårt hotellrum där det är bra AC och där vi kan byta om obehindrat. Hon retar sig på sina kollegor i butikerna bredvid, eftersom hon tycker de pratar för mycket strunt och beter sig ojust mot många kunder. När de kommer in i hennes butik för att "hänga" blir hon irriterad och försöker skydda oss från dem.

Vi har beställt följande av henne:

Cissi
kavaj
strandklänniong
sommarklänning
en riktig festblåsa
en sidentunika
en blus med mandarinkrage
ett par 3/4 byxor
en romantisk tunika


Ola
en kavaj
ett par finbyxor
en vinterrock
4 skjortor
2 par byxor med avtagbara ben

Efter dagens första provning, där det mesta satt helt fantastiskt bra, beslutade vi att beställa ytterligare två tunikor, samt ytterligare en kavaj och finbyxor till Ola. Verkligen ett gott betyg till en skräddare tycker vi! Prislappen undrar ni kanske över? Totalt drygt 5000 pix för hela kalaset, vilket vi tycker är oerhört prisvärt.

Att vara skräddare i Vietnam är dock ingen lyxtillvaro. Be jobbar sju dagar per vecka och har ingen semester. Hon börjar jobba 04.30 på morgonen och håller på till ca 23.30 varje kväll. Semester förekommer inte. Hon började med detta yrke när hon var 16 år och är idag 26 år. Hon har gift sig ganska nyligen och håller nu på att arbeta ihop pengar till att kunna skaffa barn. I Vietnam måste man nämligen som kvinna enligt lag vara hemma med barnet i ett år och det året måste man spara in pengarna till själv. Som Be själv formulerade det "To marry is big responsibility. Have to save lot of money so you can have family". I hytten brevid henne satt en äldre man och skräddade. Hon berättade att han var 89 år. När vi frågade om han inte kunde gå i någon slags pension, skakade hon bara på huvudet och menade att han måste ha mat på bordet livet ut... Kanske lite visdom för oss svenskar som tar allt för givet!

Imorgon åker vi på utflykt till Cham Island där vi skall besöka fiskebyar och snorkla.

Kram!

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hej godingar!

Först ett par hjälpande ord till dig Bente i och med att inredning lite är min grej :-) I Frankrike ser vi ofta en vit ganska sliten stil vilket kan betyda tex vita putsade väggar och till det ett ljust golv. Detta matchas sedan upp med lite gamla slitna möbler i i vitt eller trärent. Textilier och "pynt" därtill har oftast en ljus färgskala i lite pudriga toner. Underbar stil om du frågar mig :-) Men en vit stil kan såklart ha skillnader från ovan nämna beskrivning. Men i stort kan man väl säga att en vit stil är en stil där i mångt och mycket det mesta är vitt/ljust!

Till er resenärer. Gud vilken underbar resa det låter som ni har! Hur mycket spännande som helst :-) Jag håller även med m o p om att det är väldigt kul att även du Ola är med och skriver om dina strapatser! Vi läser med glädje ALLA era inlägg väldigt ingående.

I onsdags kväll kom T hem och sa att han kanske var tvungen att åka till London på ett möte nästföljande dag. När vet du det då? frågade jag. Tja, imorgon någon gång. Så väskan packades och fick följa med till jobbet och på em fick jag reda på att han var tvunge att åka. Vi hade ju dock blivit bjudna hem till Sofia och Kent på middag fredag kväll så det fick vi ju i sista stund ringa och avboka :-( Jag tog dock bilen upp till Koppis på fredag fm och väntade in mannen som kom med hyrbil på natten. Så idag har vi varit upp till Ludvika och lämnat tillbaka bilen på fm för att sen ta en tur till beachen på em. Nu är T på älgfest och jag myser i trädgården hos Kristina och Sven. Imorgon ska vi gratta både Ingegerd och Sofia så det blir alldeles säkert en toppendag!

Vi hörs snart igen!

Puss o kram från Örebro/Koppis

12:52 PM  
Blogger Bente Kaj said...

Aha. Tack Milla.
Underbar förstärkning av garderoben till er resenärer.

12:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej igen
Det är inget slut på variationerna under er resa vi är förstummade. Nu kommer ni också att se ut som modelejon och till en summa som är att betrakta som växelpengar i sammanhanget. Hoppas att ni får en härlig snorkelutflykt och förhoppningsvis få se vackra marina miljöer.
Här i Svedala passerar de tropiska nätterna som spön i backen, med andra ord en fantastisk svensk sommar så här långt. Men viss förändring förvarnas idag (söndag). SMHI varnar för mycket kraftig åska under större delen av dagen. Man varnar (klass 1) för stora risker för bränder i samband med ovädret då det är extremt torrt i naturen. Men dess bättre ska det följas av fint sommarväder även under nästa vecka.
På tisdag kväll ska vi på musikalen ”Hair” tillsammans med Leif och Eva det ska bli kul.
De små kissisarna tycker att det är för varmt nu de ligger i skuggan i stort sett hela dagen och rör sig nästan inte alls.
Nu väntar bad efter en promenad ska bli skönt.
Puss och kram Lisa och Kjell

1:56 AM  

Post a Comment

<< Home