Wednesday, June 30, 2010

Idag är det "svalt" i Hanoi...

Ja imorse talade mannen i receptionen om för mig att idag var det minsann svalt i Hanoi - bara 27 grader! Då meddelade jag honom att i Sverige är det just nu värmebölja och 27 grader... Han hummade då lite om att värmen ju är lite annorlunda här eftersom det är tropiskt. Jo tacka fan för det! Någon svalka kände vare sig Ola eller jag av utan svetten forsade och rann precis som vanligt...

Dagen påbörjades på Ipa-Nima där ännu ett väskset inhandlades. Affären är verkligen som ett princessmonument i sig själv! Kulkul! Därefter drog vi till Vincom towers för shopping - lyxbutiker inomhus men inga succeer vare sig vad gällde utbud eller priser. Vi beslutade därefter att ta oss till KOTO restaurant för att käka lunch. Detta är ett fantastiskt ställe som grundats som ett välgörenhetsprojekt för att stödja problemungdomar i att finna ett arbete och en framtid. KOTO står för "know one, teach one". Restaurangen i sig var fantastisk och maten vi käkade var gudomlig. Jag åt en typisk streetfoodrätt som heter Bun Cha. Det är som en helt makalös buljong. I den ligger det grillat strimlat fläskkött och grillade små köttfärsbiffar. Detta toppas med picklade morötter och rättikor. Till detta serveras en skål med risnudlar och mängder av gröna blad och örter. Man plockar därefter ned nudlarna och bladen i rätten varefter man äter. Nu är vi nästan i samma gourmetnivå som med pekinganka! Ola åt också smaskiga rullar som han fick tillverka själv av rispapper, nudlar, stekt räk- och fläskfärsblandning, ananas, gurka, sockerrör och färska örter och som sedan doppades i dippsås. Massor med härliga smaker!

Efter lunchen fortsatte vi till Temple of Literature, som är traditionellt vietnamesiska byggnader i en vacker parkmiljö. Dessa byggnader är från 1000-talet då stället fungerade som universitet med dyrkan av Confucius. Varmt men oerhört kontemplativt och vackert.

Efter att ha mellanlandat på hotellet skulle vi bege oss ut på middagsjakt. Hotellpersonalen tipsade om ett ställe med superbra mat och över 100 rätter på menyn. Vi tog oss dit och stället gav verkligen ett gott intryck inledningsvis. När vi skulle beställa maten var det någon av rätterna på menyn som inte fanns. Men de kom snabbt in med en av de andra rätterna vi hade beställt. I samma veva talade de om att en annan rätt vi beställt inte heller fanns. Vi pekade då på något annat, som de strax kom in och talade om att inte heller detta fanns. Detta utvecklades till slut till en parodi. Ingen av rätterna på menyn fanns i princip! Vi fick till slut ställa kontrollfrågor "Har ni någon rätt med nudlar i" "No, sorry". OK. Till slut hade vi ätit oss skapligt mätta på den i och för sig delikata maten vi fått in och frågade då försiktigt om det fanns några desserter. Jo det skulle inte vara några problem, vänta lite så skulle de bara hämta menyn. Det visade sig dock att det enda de kunde erbjuda (från tre sidor av uppräknade efterrätter)var ett par fruktsorter. Vi gick tillslut därifrån och funderade över hur man kan driva attraktiv restaurang om man ingen mat har !?! Dessert blev det dock till slut från ett av de många franska bagerierna på gatan. Apelsin- och kokosjelly, petit chouxer, kokostoppar, mörk chokladmoussetårta och vit chokladmoussebakelse för bara ett par kronor. Så svalt gjorde vi inte idag heller!

Nu håller vi på och packar på hotellet eftersom vi imorgon skall bege oss ut på en utflykt till Halong Bay, vilket skall bli fantastiskt spännande! Vi kommer att åka med en lyxdjonk som vi sover över ombord på. Givetvis hjälper vårt fantastiska hotell oss med all planering och hjälp inför utflykten. Vi har möjlighet att lämna merparten av vårt bagage här hos dem eftersom vi kommer tillbaka och sover här en natt till innan vi åker vidare söderut.

Hörs om ett par dagar! Kram!

2 Comments:

Blogger Bente Kaj said...

Fantastiskt landskap! Tro vilken geologisk historia som ligger bakom detta sagolandskap? Jag reste med er via mobilens Google Earth och såg en flod rinna förbi Hanoi sydostvart. Den verkade dela sig från en till två flodarmar, vilket lär vara extremt ovanligt.

Tack för det intressanta restaurangbesöket. Uppenbart bättre PR att överträffa förväntningar än att underträffa dem.
Själv har jag just klantat mig genom att missa att serva Tuva med en utlovad frukostkorg på väg mot Skogsnäs med buss. Hon ska jobba där och medverka i en föreställning till veckan.

Själv är jag nu färdigintroducerad i vikariejobbet och full i huvudet av millioner små detaljer som ska kommas ihåg kring de boende. Dock härliga personligheter som det ska bli ett nöje att lära känna.

Den här veckan ut jobbar jag dock i vanliga jobbet - bl a med att skriva anbud.
Kram B

9:52 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej ungar.
Det har varit jättekul att följa er så här långt. Vi har tyvärr varit ouppmärksamma och inte följt er via bloggen utan missuppfattade att ni skulle prata via mailen den här gången men tji fick vi.
Hemma i vårt paradis är det nu högsommar med temperaturer uppåt 30 plusgrader med tillhörande ljuvliga badtemperaturer.
Vi har sjösatt Lisa idag och hon flöt med högburen byst så i morgon blir det nog en tur ut i skärgården och med tillhörande skärgårdsmatsäck. Mums!
Helgens kvällar är fylld av inbjudna sommar middagar vilket vi ser fram mot med spänning.
Sköt om er ungar och njut av er äventyrssemester.
PoK Lisa och Kjell

12:32 PM  

Post a Comment

<< Home